Het evangelie van Cornelis

Afgelopen donderdag was het Witte Donderdag. Op die dag vieren de Christenen dat Jezus het laatste avondmaal nuttigde met zijn apostelen. Maar waarom noemen we dat Witte Donderdag? Onlangs kwam daar meer duidelijkheid over. Op de zolderkamer van één van de leden van Eeuwig Schaak werd enkele jaren geleden een tot dan toe onontdekt evangelie gevonden. Ooit waren er vele evangelies; de katholieke kerk heeft er 4 daarvan opgenomen in de Bijbel en de rest vernietigd. Toch duiken er hier en daar toch evangelies op. Wel moet gezegd worden dat de authenticiteit van het evangelie van Cornelis door veel deskundigen ernstig betwijfeld wordt.

In het evangelie van Cornelis wordt beschreven dat Jezus op de dag van het laatste avondmaal een potje schaakte met Judas. Jezus had wit en won op vernietigende wijze van Judas. Maar Judas kon niet goed tegen zijn verlies en in een vlaag van woede verraadde hij Jezus aan de Romeinen. God werd daarop heel boos en beval dat de donderdag van het laatste avondmaal voortaan Witte Donderdag zou heten en dat op die dag elke schaakpartij door wit zou worden gewonnen.

Hoewel deze lezing door vele theologen toch ernstig betwist wordt, leek het er afgelopen donderdag bij Eeuwig Schaak op dat er op Witte Donderdag inderdaad een vloek op alle zwartspelers rust. Omdat door diverse redenen veel leden afwezig waren werden er slechts 3 partijen gespeeld, maar die werden allemaal door wit gewonnen. Kregen de witspelers hulp van bovenaf? Dat zullen we nooit weten.

De partij tussen Kees van Hogeloon en André Jongeneelen ging een tijdlang gelijk op en André speelde een prima partij. Totdat André een mooie aanval zag, even de dekking van een cruciaal veld opgaf en Kees met familieschaakje de dame won. Winst voor Kees zodoende.

Patrick Heijnen viel met zwart aan op de verzwakte koningsstelling van Wim Soeters, maar Wims koning vluchtte op tijd naar een veilig heenkomen. Patrick leek nog altijd winstkansen te hebben met gevaarlijke vrijpionnen op de nu verlaten koningsvleugel. Maar Wim zette de tegenaanval in met een sterk paard en een toren op de 7e rij en won alsnog de partij.

Robin Maas en John van Helden houden allebei van aanvallend spel en in hun onderlinge partij was dat te merken. De kansen wisselden voortdurend, maar uiteindelijk viel het dubbeltje de goede kant op voor Robin.

De stand aan kop in het clubkampioenschap is nu:

1.   Ad Bruijns11½ (uit 14)
2.   Ger IJzermans10 (uit 13)
3.   Robin Maas10 (uit 14)
4.   Kees van Hogeloon9½ (uit 14)
5.   Frans Peeters8 (uit 14)

De oplossing van het probleem van vorige week:

De vraag was: kan wit nog wat? Wel, dat kan hij/zij zeker!

1.Pd5xf6+,Ke8-f8 (Zwart kan niet terugslaan, want de loper op e7 staat gepend) 2.Lf1-h3 mat.

Recente reacties

    terug naar overzicht

    Geef een reactie